Yoga är en typ av träningsform som är ett begrepp inom indisk filosofi, religion och psykologi. Tempot är lugnt men kräver fokus, full sinnesnärvaro och koncentration. Yoga finns inom många former med olika namn och det ligger mycket fokus på andningsteknik. Yogan sägs vara omkring 5000 år gammal och därmed en av de äldsta andliga traditionerna. Meditation och övningar på sinnesnärvaro används mycket inom yoga.

Hälsofördelar med yoga

När man bestämt sig för att börja med yoga har man redan vid start gjort en god investering i sig själv. Det finns en hel del hälsofördelar med yoga som även vanlig träning kan ge, men yoga ger en lugnare form av träning och stärker muskler och leder mer skonsamt. För att må bra är det viktigt att vi mår bra inombords. Att även ta hand om sitt yttre kan ibland spela stor roll för hur man mår. Som kvinna är det viktigt att man känner sig nöjd med sig själv och den kropp man är född med. Brösten är ibland ett känsligt ämne för vissa kvinnor och vill man förbättra eller förstora sina bröst, kan man få professionell hjälp. Genom att söka hjälp av Motiva.health kan man få den där drömbysten som man alltid velat ha! Är man nöjd med sig själv både till det yttre och inre, uppnår man en mer stressfri vardag. Träning med yoga kan ge en god balans i livet och vi blir mer närvarande.

Yoga passar alla

Många tror kanske att yoga innebär att man ska kunna utföra näst intill omöjliga övningar och avancerade ställningar. Faktum är att yoga kan passa de flesta med övningar anpassade på individnivå. Om man vill börja med yoga behöver man inte gå iväg till en yogastudio och träna i grupp. Vill man hellre träna ensam hemma, kan man med fördel skapa en egen yogastudio hemma och träna i lugn och ro. Om man har en sjukdom eller ett handikapp och vill börja med yoga är det alltid klokt att först rådgöra med sin läkare eller till exempel sjukgymnast. Rörelser och övningar går att utföra om de är anpassade till kropp och behov.

Yogaformer och val

Yoga kommer i många former och har man svårt att bestämma sig vilken som passar, finns det bra tips på yogaformer och vilken man känner skulle passa. Yogaformer anpassas till olika behov och kan vara terapeutiska, stärkande, anpassade till gravida eller lugnande. En av de vanligaste formerna av yoga ashtangayoga som är väldigt fysisk, kroppslig och dynamisk. Vill man finna balans mellan fysisk och psykisk hälsa finner vi hathayogan. Utöver dessa finns ett stort urval och viktigast är att inte stressa fram sina yogaövningar. Varje morgon när man till exempel vaknar kan man utföra enkla yogaövningar innan dagen börjar. Då kommer blodcirkulationen igång och man blir mer pigg och alert. Gammal som ung, oavsett kön eller kroppsbyggnad, är yoga ett fantastiskt verktyg för att finna inre ro, njuta mer av tillvaron och få en starkare kropp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *