Många människor besväras idag av stela leder som värker. Det kan innebära stora problem både i vardagen och i arbetslivet. Många får diagnosen artros, vilket är den vanligaste ledsjukdomen idag. Kruxet är att det i nuläget inte finns några botemedel, endast sätt för att kan lindra symptomen. Yoga är en skonsam träning som även fungerar som smärtlindring.

Rörelse och fysisk aktivitet är viktigt vid ledbesvär

Det är viktigt att röra på sig regelbundet om du har problem med dina leder. En vanlig missuppfattning är att det skulle slita mer på lederna. Yoga är en utmärkt träningsform för dig som har drabbats av artros eller någon annan typ av ledbesvär. Du aktiverar hela din kropp på ett mycket skonsamt sätt. Dessutom tränar du upp din balans och styrka på samma gång. Yoga fokuserar även på att du ska må bra mentalt, vilket är minst lika viktigt för hälsan. Du behöver inte heller vara vig för att börja med yoga utan det är en träningsform som passar alla, oavsett tidigare erfarenhet.

Börja med lättare övningar

Om du vill använda yoga som smärtlindring för ledbesvär rekommenderas du att börja med lite lättare övningar. En av de stora fördelarna med yoga är att den enkelt kan anpassas efter individen och du kan lägga dig på en nivå du tycker känns lämplig. Om du väljer att ta klasser med en instruktör är det en god idé att berätta på förhand om dina ledbesvär så att instruktören är medveten om det. Då kan denne visa hur du ska utföra vissa övningar för att belasta kroppen på ett skonsamt sätt. Instruktören kan även säga till om du borde stå över vissa övningar. Tänk på att yoga aldrig ska göra ont utan endast vara skönt för lederna. Var noga med att alltid lyssna på din kropp och sätt stopp när det behövs.

Träna yoga hemma

Om du inte har tiden eller orken att gå till en yogaklass kan du alltid träna hemma. Idag finns det en uppsjö av bra instruktionsvideor på nätet som dessutom är helt gratis. Hemmaträning kan även vara ett bra komplement till dig som vill träna flera gånger i veckan. För många är det en trygghet att träna i sitt eget hem, du kan göra allt i din egen takt och behöver inte jämföra dig med någon annan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *