Bikramyoga är en yogaform som blir alltmer omtalad. Det är verkligen en träningsform som delar in folk i två läger, de som älskar det och de som är motståndare till det. Men vad är egentligen bikramyoga och vad går det ut på? Det är två frågor som vi svarar på här.

Bikram är en form av yoga där du befinner dig i ett rum som är uppvärmt till 40 grader. Det kanske låter konstigt men det finns faktiskt en tanke bakom detta. Det är för att man vill efterlikna det indiska klimatet så mycket som möjligt. Det gör både dina muskler mjukare plus att det är mycket lättare att stretcha i ett varmt klimat. När du genomför denna typ av yoga kommer du att bli otroligt svettig. Att svettas anses vara ett naturligt sätt för kroppen att läka. Du kommer även få en högre puls, vilket är bra för hjärtat.

Några andra fördelar med bikramyoga är att du förbättrar flexibiliteten, du blir starkare och får bättre kondition. Det har även visat sig vara skadeförebyggande och gör att du blir rörligare i hela kroppen. Andra fördelar är att du får mycket mer energi och inte känner dig lika stressad som innan. Det finns alltså en rad olika skäl till varför man bör prova på bikramyoga. Det finns även de som säger att bikramyoga kan lindra kronisk värk.

Det råder en vanlig missuppfattning om att bikramyoga endast är till för de som ”kan” vanlig yoga. Det skulle alltså vara till för de som vill ha en lite större utmaning. Detta kunde inte vara mer fel. När du besöker en gruppträning är det normala att kunskapen varierar stort mellan deltagarna. Alla är alltså välkomna att testa på denna typ av yoga. Du måste bara räkna med att bli rejält svettig. Även de som normalt inte är intresserade av yoga brukar tycka att bikramyoga är värt att testa, främst på grund av värmen. Kom ihåg att dricka rikligt med vatten innan du börjar passet så du inte blir snurrig i huvudet. Var även noga med att fylla på med vätska efter passet för att återställa balansen i kroppen. De flesta som är vana yogare föredrar kokosvatten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *