Det finns en rad olika typer av yoga men Ashtangayoga är definitivt en av de vanligaste både i Sverige och i resten av världen. Det är en yogaklass som du kan testa på i de flesta städer i Sverige. Vad som är speciellt med denna typ av yoga är att den kombinerar andning och rörelse på ett väldigt smart sätt. Man brukar säga att det är en väldigt dynamisk yogaform. Den man som grundade denna form av yoga heter Sri K Pattabhi Jois.

Det som är unikt med denna typ av yoga är att alla rörelser görs i en bestämd sekvens, man följer alltså ett rörelsemönster. Den efterföljande rörelsen är att alltid en fortsättning på den pågående, vilket leder till smidiga övergångar. Ju mer du utför denna typ av yoga desto tryggare kommer du bli med programmet och din kropp. Yoga är otroligt bra för att förbättra kroppskontrollen, andningen och för att lära känna sin kropp. Det går dessutom att kombinera med andra träningsformer, vilket är ett stort plus i kanten.

Det finns ingenting som hindrar dig från att utföra denna typ av yoga dagligen. Faktum är att det bara finns fördelar med detta. Du kommer bygga en väldigt stabil grund som du kommer ha nytta av i det dagliga livet. Det är framför allt användbart om du vill bli av med spänningar i din kropp. Du kommer även märka att du blir betydligt mer avslappnad och klar i huvudet. Oavsett om du genomför passet hemma eller i en yogasal är det viktigast att du känner dig helt trygg när du befinner dig på mattan. Kom ihåg att alla är barn i början och det tar tid innan allt sitter som det ska. Du kommer bli otroligt stolt över dig själv när du märker att du får allt bättre kontroll.

När det kommer till denna form av yoga är utbudet ganska brett. Givetvis varierar det beroende på vilken stad du bor i. Normalt delas klasserna in efter svårighetsgrad där ”nybörjare” är den lägsta nivån. Denna klass passar även för dig som kanske höll på med yoga för längesen men vill gå igenom grunderna en gång till. Sedan fylls det på med olika svårighetsgrader i stigande form. Om du bor i en mindre stad är det vanligt att det bara hålls ett pass där alla är välkomna oavsett hur mycket erfarenhet de har. Instruktörerna är normalt mycket duktiga på att hitta en jämn nivå som passar alla. Kom ihåg att aldrig jämföra dig med de andra i rummet utan bara kika på dina egna framsteg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *