Har du ett jobb där du är mycket stillasittande? Eller gör du kanske en hel del tunga lyft? I så fall känner du säkert hur du sliter på ryggen. Det är inte ovanligt att få ont om man sitter långa stunder. Det bästa du kan göra i så fall är att röra på dig eftersom det mjukar upp lederna. Yoga är en lugn och skonsam träningsform som faktiskt hjälper mot ryggont. Om du börjar med yoga dagligen eller i alla fall ett par gånger i veckan kommer du snart att märka en klar förbättring. Här berättar vi mer om det.

Om du vill börja med yoga för ryggen är det bara att kolla runt på nätet. Du kommer snart att finna en uppsjö av övningar att testa på. Det som är bra med yoga är att det sällan krävs någon utrustning och du kan göra den var du än befinner dig. Övningarna ska aldrig göra ont, om det händer så gör du antingen fel eller så borde du ta kontakt med en läkare. Jobba med långsamma rörelser och en kontrollerat andning. Det är nämligen det som är yogans hemlighet. Här kommer tips på några övningar för ryggen:

  • Katt – ko
  • Krigaren
  • Kamelen
  • Nedåtgående hunden
  • Vila på kuddar

Har du ont i ryggen tycker vi absolut att du ska testa på yoga. Sätt ett mål för dig själv och säg att du ska yoga varje dag i tre månader. Sedan kan du göra en utvärdering och se hur det känns. Många av dessa övningar är otroligt enkla och kan utan problem göras i hemmet. Gör det till en rutin under den tiden på dagen då det passar dig bäst. Det behöver inte alls ta så lång tid. All träning är som sagt bättre än ingen alls.

Ryggont är ett utbrett problem i Sverige och en av de vanligaste anledningarna till sjukskrivning. Det kan dessutom få förödande konsekvenser om inget görs i tid. Yoga är en träningsform som passar alla och du kan anpassa övningarna så de passar din kunskapsnivå. Allt eftersom du blir smidigare och känner dig tryggare kan du också öka svårighetsgraden eller längden på programmet. Det är också det som är så fantastiskt med yoga, det passar verkligen för alla typer av människor, vilket vi går mer in på i en annan artikel här på hemsidan.