Vi vet alla att sömn är livsviktigt för att vi ska fungera som människor. Om du drabbas av sömnproblem kommer det påverka din vardag negativt. Sömnproblem kan vara svåra att ta sig ur och leda till en negativ spiral. Det gäller att hitta ett sätt att kunna slappna av och finna ro i kroppen. Det finns många bevis på att yoga hjälper dig att sova bättre. Genom ett genomföra ett par enkla övningar varje dag kommer du märka att kroppen blir mer avslappnad och sömnen kommer automatiskt. Läs vidare om du vill veta mer om hur yoga hänger ihop med bra sömn.

Är du nyfiken på några övningar som kommer hjälpa dig att sova bättre? Här kommer några tips på övningar som guidar dig på vägen:

  • Liggande ryggstretch
  • Ryggrullning
  • Växelvisa andetag
  • Rektangeln

Det som är gemensamt för dessa övningar är att de i största grad fokuserar på att stretcha ut kroppen. Särskilt i ryggen sitter mycket spänningar som kan släppa med hjälp av yoga. Andningen är så klart också en viktig del av dessa övningar, som det alltid är i yoga. Sätter du andningen har du kommit en bra bit på vägen. Gör gärna dessa övningar precis innan du ska gå och lägga dig för bäst effekt.

Övningarna ovan är bara exempel på vad du kan börja med. Det finns en uppsjö av andra övningar som fungerar lika bra. Testa lite olika saker och se vad som fungerar bäst för dig. En sak är säker och det är att du kommer märka en klar förbättring på sömnen. Det innebär att du både somnar snabbare och sover bättre när du väl har somnat. Om du sover bra kommer du även märka stor skillnad i ditt vardagliga liv. Det blir så mycket lättare att orka med, att fokusera och koncentrera sig. Speciellt om du har stora problem med sömnen sen tidigare.

Är du total nybörjare på yoga och inte vet hur du ska komma igång? Bara lugn för det är otroligt enkelt. Denna typ av yoga gör du som sagt helst hemma precis innan det är dags att gå och lägga sig. Vill du kan du investera i en yogamatta, annars kan du göra övningarna direkt på golvet eller en annan tunn matta. Dessa övningar handlar främst om avslappning så du kommer inte bli särskilt svettig. På nätet finns instruktioner om hur du ska genomföra varje övning. Kanske räcker det för dig med textform eller så vill du se en video. Om du föredrar rörlig form behöver du inte se längre än till Youtube där det finns tips så det räcker och blir över.